Semlor!
Idag har jag och Nora bakat semlebullar när Vanna låg och sov. Taskigt eller hur, att inte hon fick va med...!
Tänkte nog att hon åxå skulle få baka, men hon sov ju så förbaskat länge. Och degen jäste....
Tänkte jag skulle lägga ut receptet här på dom perfekta semlebullarna. Enligt mej iallafall!
150gr margarin
5dl mjölk
1pkt jäst (för söta degar)
ca ½tsk salt
1½dl socker
kardemumma efter behag. Ca 2tsk malen ungefär
Vetemjöl tills degen känns bra. Inte för mycket bara, den ska va ganska så klibbig tycker jag, inför jäsningen.
Ja, alla vet väl hur man slänger ihop en vetedeg så det besparar jag er!
Låt den jäsa ordentligt. Dubbelt så stor minst!
Nu kommer vi till knådningen, som jag tror att många fuskar med... Knåda degen läääänge och våldsamt! Minst i 5 minuter effektiv tid, gärna lite längre. Det är det som gör bullarna mjuka och fluffiga. Annars blir dom gärna hårda och lite tör.... Tillsätt lite mer mjöl under tiden om det behövs.
Gör ett degprov. Ta en liten bit av degen, rulla till en boll, töj den och dra i den... Om man kan få den så tunn på mitten så det påminner om en tugummibubbla, så e den klar!
Ja, sen rullar man fina bollar i den storlek man önskar. Låt dom jäsa under duk tills dom är klara, kanske 40 minuter eller nåt. När du petar med ett finger på dom så ska inbuktningen pluppa ut igen... Då är dom redo för ugnen!
Pensla dom för guds skull inte med ägg! Spraya dom istället med en blomsprayflaska med vatten så dom blir fuktiga, innan du skjutsar in dom i ugnen. 250 grader i ca 6 minuter beroende på vilken ugn du har.
Sen e re klart!

Sen gör man väl som man vill med fyllningen, men jag tycker personligen att man ska gröpa ur lite av inkråmet, blanda det med riven mandelmassa och lite ovispad grädde och röra det till en ganska slät massa. Fyll sedan det smarriga i "hålen" i bullen. Vispa grädde och spritsa på. Lägg på locket och pudra på massa florsocker. Så har du den perfekta semlan!
Vi har precis mulat i oss en varsin efter middagen, och det såååå gott!!!
Nä, nu ska ungarna upp ur badet och i pyjamasarna. Ikväll ska dom banne mej somna i normal tid!!!
Gokväll!
/U.
Tänkte nog att hon åxå skulle få baka, men hon sov ju så förbaskat länge. Och degen jäste....
Tänkte jag skulle lägga ut receptet här på dom perfekta semlebullarna. Enligt mej iallafall!
150gr margarin
5dl mjölk
1pkt jäst (för söta degar)
ca ½tsk salt
1½dl socker
kardemumma efter behag. Ca 2tsk malen ungefär
Vetemjöl tills degen känns bra. Inte för mycket bara, den ska va ganska så klibbig tycker jag, inför jäsningen.
Ja, alla vet väl hur man slänger ihop en vetedeg så det besparar jag er!
Låt den jäsa ordentligt. Dubbelt så stor minst!
Nu kommer vi till knådningen, som jag tror att många fuskar med... Knåda degen läääänge och våldsamt! Minst i 5 minuter effektiv tid, gärna lite längre. Det är det som gör bullarna mjuka och fluffiga. Annars blir dom gärna hårda och lite tör.... Tillsätt lite mer mjöl under tiden om det behövs.
Gör ett degprov. Ta en liten bit av degen, rulla till en boll, töj den och dra i den... Om man kan få den så tunn på mitten så det påminner om en tugummibubbla, så e den klar!
Ja, sen rullar man fina bollar i den storlek man önskar. Låt dom jäsa under duk tills dom är klara, kanske 40 minuter eller nåt. När du petar med ett finger på dom så ska inbuktningen pluppa ut igen... Då är dom redo för ugnen!
Pensla dom för guds skull inte med ägg! Spraya dom istället med en blomsprayflaska med vatten så dom blir fuktiga, innan du skjutsar in dom i ugnen. 250 grader i ca 6 minuter beroende på vilken ugn du har.
Sen e re klart!

Sen gör man väl som man vill med fyllningen, men jag tycker personligen att man ska gröpa ur lite av inkråmet, blanda det med riven mandelmassa och lite ovispad grädde och röra det till en ganska slät massa. Fyll sedan det smarriga i "hålen" i bullen. Vispa grädde och spritsa på. Lägg på locket och pudra på massa florsocker. Så har du den perfekta semlan!
Vi har precis mulat i oss en varsin efter middagen, och det såååå gott!!!
Nä, nu ska ungarna upp ur badet och i pyjamasarna. Ikväll ska dom banne mej somna i normal tid!!!
Gokväll!
/U.
Kommentarer
Postat av: Helen
Hembakta semlor! Oj va gott. Inte så mycket till semmel-fans egentligen, men får man en hembakt så slinker den ner blixtsnabbt.
Bloggdesign... javisst, jag grejar gärna med det, men nu är tidsläget lite dåligt. Det är mycket annat som tar tid nu. Men maila mig om du har nå´ra bilder eller ideér så kanske det blir nå´t av framöver :-)
Trackback